top of page

No Box – outdoor v řeckých horách


„No Box bylo školení, při němž jsem se naučila nejen myslet mimo mísu, ale ani žádnou mísu nemít.“

Mezi 1. a 9. říjnem 2019 jsem se zúčastnila mezinárodního školení No Box, které proběhlo v horách nedaleko města Argos u vesničky Malandreni na řeckém poloostrově Peloponés. Sjelo se sem na pětadvacet účastníků z deseti evropských zemí (Řecko, Bulharsko, Rumunsko, Itálie, Česko, Litva, Nizozemsko, Lotyšsko, Španělsko a Velká Británie).

Na týden se nám stal domovem krásný kus země zvaný Hopeland, jemuž vévodí na široko daleko viditelný čtyři sta let starý dub. Spali jsme ve stanech, pomáhali s úklidem i vařením, chodili na túry a byli prostě pořád venku. Takový vzdělávací tábor pro dospělé. Akorát bez rozcvičky a bez budíčku, hihi.

Celý program byl sestavený jako velmi intenzivní trénink lektorských dovedností na stavbu, realizaci a evaluaci vzdělávacího programu. Načerpali jsme tedy mnoho teorie: práce s hodnotami, Kolbův cyklus, body kritického chování, zpětná vazba, měřítko kooperace, model chování kooperace vs. váhání, Naomi model, model čtyř elementů. Ta byla samozřejmě dávkována postupně během všech sedmi dnů, které jsme v Hopelandu strávili, a hlavně byla propojena velkým množstvím praxe.

Nejprve jsme si vyzkoušeli jen ústní vysvětlení pravidel nějaké aktivity ve dvojicích. Následně si aktivity připravili i s jejich realizací ve skupince pěti účastníků. A nakonec jsme do navrhování a realizování programu šli všichni. Bylo to silné, intenzivní, ale velmi efektivní. A musím říci, že bez podpory zkušených školitelů Ilze a Panagotise, bychom se ke zdárnému výsledku patrně nedobrali. Ale takto to byla jedinečná lektorská zkušenost.

To vše v krásné řecké přírodě, která nás hýčkala, mazlila, ale také testovala naši odolnost vůči kroupám i vytrvalému dešti. A která nás inspirovala k tolika rituálům a zastavením se v neplánovaných chvílích rozjímání, až nám bylo líto, že pro ni nemůžeme svou přítomností udělat více. Vařili a jedli jsme v domě ze slámy zásobovaného elektřinou pouze ze slunečních kolektorů (takže ano, občas jsme měli večeři při svíčkách, jelikož proud došel, … ale o to se nám vše zdálo více snové a kouzelné).

Kalispera, Ελπιδοχώρι, a ευχαριστώ Erasmus+ a Brno Connected.


bottom of page