top of page

BODYkind - workshopy s pracovníky s mládeží II.


O víkendu 5. - 7. dubna 2024 se v centru environmentální výchovy Sluňákov v Horce nad Moravou konal druhý workshop BODYkind - tělo jako klíč k sebevědomí zaměřených na práci s tělem pro pracovníky s mládeží a učiteli. Ve třech dnech jsme se zaměřili na témata bezpečného prostoru s tematikou těla, stereotypů, identity, sebe-péče a kreativní vyjádření sebe samých, aktivismus, hledání vnitřního zvířete, zkusili si skenování těla a psaní deníku na ocenění vlastního těla. Na závěr jsme si představili program Erasmus+, s jehož záštitou a podporou se akce konala.


Bezpečný prostor pro práci s tematikou zabývajícím se tělem

Zodpovězte si tři následující otázky: Co potřebujete k tomu, cítí se dobře? Co potřebujete k tomu, abyste mohli svobodně mluvit o svém těle? Co potřebujete k tomu, abyste se cítili bezpečně ve skupině lidí? A to, co jste si právě sami řekli, bude pravděpodobně to, co od programů zaměřených na tělo bude očekávat i vaše skupina. Bezpečný prostor je totiž základní kámen toho, aby bylo možné takto citlivá a osobní témata otevírat. 


Stereotypy

Sobotní dopoledne otevřel příběh o Abigail a Sindibádovi, který si připravila pro ostatní účastnice Verča. Složitý příběh zamilovaného páru žijícího ve dvou vesnicích, které od sebe odřízla rozvodněná řeka, se ukázal, že nebude tak jednoznačný, jak se na první pohled zdál. Došlo dokonce i na číselné hodnocení vhodnosti a etičnosti chování jednotlivých aktérů! Aktivita řádně zahýbala vnímáním stereotypů a vlivem médií a okolí každého účastníka. 



Identita

Na obrazovce se objevila sympatický mladý muž: “Popište, kdo člověk, kterého vidíte na snímku před vámi, je, jaký je jeho život, povolání, koníčky a záliby,” zazněla instrukce. Po individuálním zamyšlení se a sdílení návrhů na jeho životní příběh se ukázalo, že se jedná o zastavené video s Vangelem, mladým Makedoncem, který je na invalidním vozíku. Odtud bylo otevřeno téma: Co má vliv na moji identitu. Jako další pak následovalo grafické znázornění čáry života a všech vlivů, které na identitu každého z nás za uplynulé roky vznikly. 


Sebepéče a kreativita 

“Je jen na vás, jakou formou sebepéče strávíte následující dvě hodiny,” zaznělo po polední přestávce. Někteří se s chutí pustili do plánování pravidelné sebepéče od tohoto okamžiku, jiní se jali vytvářet koláž znázorňující jejich aktuální potřeby sebepéče, jiní popustili uzdu své kreativitě a dali se do sádrování svých obličejů pomocí sádrových obvazů. 



Aktivismus 

S aktivismem se pojí zejména vnímání témat, která se objevují ve veřejném prostoru. Účastníci zkoumali, co mohu sami změnit, i kdyby to bylo jen něco malého. A že prvním krokem je si změnu ve svém okolí nejen představit a naplánovat, ale také k sobě najít někoho, kdo to bude vidět stejně, nápad podpoří a pomůže. 


Hledání vnitřního zvířete

Den zakončilo mírně spirituální cvičení hledání vnitřního zvířete, které ukončilo den naplněný zkoumání oblin fyzického těla a projevů vnitřního světa navenek. 



Feedback

V neděli dopoledne otevřela den Míša se svými aktivitami na komunikaci. Necelé dvě hodiny e nesly v duchu dávání a přijímání zpětné vazby. Kromě nezbytné teorie také došlo na několik příkladů a cvičení obsahujících kresby i pět set korun. 


Program Erasmus+

A na závěr byla skupina požádána, aby generovali nápady na možnou změnu jak sami u sebe, tak ve své organizaci nebo ve své komunitě. A následně bylo možné tyto nápady všem představit a vyslechnout si možná řešení a formy pomoci, které kdo ze skupiny do prostoru přinesl. 


Podcasty 

Během workshopů také proběhly dva večery s aktivitami uvedenými dvěma podcasty, a to Skenování těla a Zkoumání těla


Více o projektu BODYkind, zmíněné podcasty a další materiály, najdete na www.bodykind.life




bottom of page