top of page

Creating Dialogue (Tvořit dialog), Otrokovice


Děkuji za fotografii účastníkům projektu.


Ve dnech 12. až 20. října 2021 proběhla v Otrokovicích výměna mládeže Creating Dialogue. Jejím cílem bylo zvyšovat povědomí mladých lidí o významu mezikulturního a mezináboženského dialogu jako základního nástroje pro pozitivní změny v komunitách vytvářením respektu ke kulturní rozmanitosti, zlepšováním soužití v dnešních rozmanitých společnostech a podporou aktivního evropského občanství. Zúčastnili se jí mladí lidé ze sedmi států Evropy – Severní Makedonie, Španělska, Polska, Řecka, Itálie, Turecka a České republiky.


První den byl věnovaný seznamování, formování skupiny a představení projektu a diskuzí nad chystaným programem. Večer jsme měli první mezinárodní večer. Byl věnovaný Itálii a Španělsku. Kromě shlédnutí zajímavých videí jsme na něm měli možnost se také naučit některé slangové výrazy v katalánštině nebo ochutnat něco málo z tamních kuchyní.


Další den jsme se věnovali rozdílům mezi formálním, neformálním a informálním vzděláváním, zkoumali jsme, co je to YouthPass, a jak jej můžeme použít, a také jsme se dozvěděli, co je mezikulturní a mezináboženský dialog. Večer se konal turnaj v beer-pongu.



Pátek byl věnován podstatě lidské identity a jak ji definujeme. Snažili jsme se ji odkrýt na základě modelu ledovce. Dále jsme se zamýšleli nad různými sociálními rolemi, které můžeme zaujímat, a jaké hodnoty se v nich reflektují. Dále jsme také hodnotili, jak se naše životní vize liší od těch, které mohou mít ostatní lidé na planetě, a jak s tím můžeme v praxi pracovat. Situace jsem si pak názorně prožili v krátkém divadelním zpracování zaměřeném na odkrývání rozdílů mezi jednotlivými sociálními skupinami a jejich vlivu na jiné.


Další den byl věnován stereotypům a předsudkům. Hodně jsme se zabývali konkrétními příklady z našich životů a možnostmi řešení daných situací. Také jsme prezentovali realitu v našich domovských zemích s migranty a uprchlíky a na základě toho se snažili najít příklady dobré praxe, co my sami můžeme udělat pro zlepšení situace i osudů těchto lidí. Den uzavřela mezinárodní noc v režii Řecka a Turecka.


Za video děkuji účastníkům projektu.


Nedělní dopoledne jsme věnovali dílem hodnocení našeho osobního pohledu na nejrůznější aspekty multikulturalismu, a dílem přípravě flash-mobu. Odpoledne nás totiž čekal výlet do Zlína, kde jsme tanec na náměstí před zraky veřejnosti realizovali. Věřím, že po tomto dni již nikdo z nás nebude mít píseň Beggin' od Måneskin spojenou s ničím jiným než s tímto projektem.


Ve Zlíně jsme také měli několik úkolů ke splnění – například zjistit, kdo byl Tomáš Baťa a jakým způsobem změnil původní bažinu, která oblast pokrývala, na pevnou zem; jak se městu říkalo v minulosti nebo kde se nalézá místní „mrakodrap“. A k tomu jsme se ještě měli ptát místních lidí, co je pro ně jedinečné na české kultuře (většinová odpověď zněla: pivo).


Děkuji za fotografii Valerii.


V pondělí jsme se po krátkém zhodnocení předchozího dne zajímali o téma mezináboženského dialogu, zejména díky filmu Pastor a kněz popisujícím situaci v Nigérii. Na procvičení našich dramatických schopností jsme si pak díky metodě Divadlo utlačovaných mohli některé situace zobrazující diskriminaci i vyzkoušet. Zároveň se také konala další mezinárodní noc, a to o Severní Makedonii, Polsku a České republice.


Závěrečný den byl naplněn mnoha aktivitami. Jak formalitami typu závěrečného hodnocení programu, vytváření návrhů na nové projekty, předávání YouthPassů, tak například také odhalováním tajných přítelů (tedy hry na pozadí celé akce) nebo psaním vzkazů do obálky. Večer se konala velká párty s karaoke, tancem a posledním ochutnáváním českého piva.



Děkuji všem účastníkům, za vytvoření podnětné, přátelské a bezpečné atmosféry, všem vedoucím skupin za aktivitu, iniciativu a ochotu vyjít z komfortní zóny, a také díky Michalovi a Kátě z Cesta rozvoje za organizaci a za to, že mě vzali s sebou. Projekt byl realizován za podpory programu Erasmus+.



bottom of page