top of page

Let's talk about sex, pojďme mluvit o sexu, část 1, Cornus (Francie)



Může se to zdát jako zvláštní název - evokující mnohá tabu a negativní konotace, která dnešní společnost ve vztahu s intimitou dvou osob pojí, ale tak se skutečně jmenovalo školení, kterého jsem se zúčastnila. Respektive jeho první části, která proběhla v malé vesnici Cornus, nedaleko Montpellier, mezi 20. - 28. září 2023. Druhá část nás teprve čeká na konci října na portugalských Azorech.


Školení bylo, jak již je z názvu patrné, na genderové a sexuální vzdělávání. Konkrétně se zaměřovalo na rozvoj znalostí o konceptech spojených s genderem a sexualitou, i jejich historii. Na rozvíjení schopnosti účastníků reflektovat a rozvíjet daná témata u mladých lidí jako pracovníci s mládeží. Mělo také za cíl vytvořit vzdělávací nástroje a sadu metod vzdělávání o genderu a sexualitě, které budou následně užitečné zejména v profesním životě účastníků. Důležitou součástí je také výměna osvědčených postupů každého účastníka na různá témata projektu, a podpora vzniku sítě evropských pracovníků zabývajících se sexuální a genderovou výchovou a tvorba synergie při práci na jejich případných budoucích projektech.



Od teorie k praxi

V průběhu sedmi pracovních dnů se tedy střídaly jednotlivé aktivity jak s ohledem toho, abychom všichni porozuměli základním termínům a struktuře aktuálního diskurzu k tématu, ale také, abychom se zábavnou formou naučili s nimi pracovat a uměli je pak použít ve vlastní práci s mládeží.


Zjišťovali jsme třeba, jaká je úroveň sexuální výchovy v jednotlivých zapojených zemích (Francie, Portugalsko, Estonsko, Španělsko, Bulharsko a Česká republika) a jaké jsou významné osobnosti nebo hnutí, od kterých se můžeme inspirovat.


Zkusili jsme si na vlastní kůži metodu Skim reading, díky které jsme nasáli vědomosti z knihy King Kong Theory od Virginie Despentes, která je považována za jeden ze základních stavebních kamenů moderního feminismu.


Nacházeli ukázky a diskutovali nad tím, jak jsou v médiích zobrazována témata orgasmus, znásilnění, exotismus, souhlas nebo queer.


V několika pověstech a pohádkách z našeho dětství jsme hledali archetypy a přemýšleli, v čem jsou nám prospěšné a čím nás v dospělosti svazují.


Nesměla chybět také řízená debata formou akvária, ve které jsme mohli řešit vše to, co nás zajímá a pálí:

  • Jak slouží seznamovací aplikace hetero- či homosexuálním párům?

  • Měly by údaje o našem pohlaví, případně genderu být na občanském průkazu?

  • Jsou všichni schopni vyjádřit jasné "ne"?

  • Měli bychom legalizovat prostituci?

  • Je pornografie vhodným materiálem pro výuku sexuální výchovy?



Svobodný souhlas

Také jsme se věnovali tématu svobodného a neovlivněného souhlasu, který není tak lehké dát stejně jako rozpoznat, protože může být ovlivněn mnoha faktory (například strachem z nedostatku jiných příležitostí, vzděláním a výchovou, strachu z vyloučení nebo vzniku pocitu viny či konfrontace, sociálním statusem, touhou po uznání aj.). Zkusili jsme si i prakticky, jaké je přijmout, nezareagovat nebo odmítnout něčí obejmutí, a analyzovali přitom jak naše pocity, tak řeč těla.


Jako Shakespeare

Součástí školení byly také dvě aktivity divadelního charakteru. První bylo scénické znázornění lokálních pověsti a pohádek pro snazší určování archetypů v nich skrytých. A druhé byla jedna metoda z tzv. divadla utlačovaných - "a forum theater" (divadlo v hledišti). Obě metody byly jak pro herce, tak pro diváky náročné, ale přinesly nám mnoho zajímavých podnětů a hlubokých diskuzních témat.



Be'yoncé, veřejná anketa a demonstrace na zahradě

Nebylo to však jen o tvrdé práci, užili jsme si také spoustu vtipných momentů a zábavných chvil. Například jsme zvyšovali své sebevědomí díky tanci Single ladies od Beyoncé, který nás po ránu jak příjemně naladil, tak dodal zajímavou otázku do pléna - Podporuje Beyoncé feministické tendence ve společnosti?


Navštívili jsme nedaleké město Lodève, abychom se místních na lokálním trhu ptali na to, kdo by podle nich měl být zodpovědný za sexuální výchovu. Většina si myslela, že rodiče, škola nebo jiné vzdělávací instituce. Někteří mínili, že církev nebo lékaři. A jeden hlas zmiňoval i říši zvířat, kde je sex běžnou součástí jejich života a že by se tedy mladí lidé měli vzdělávat díky pobytu v přírodě a sledováním pořadů o světové fauně.


Po úvodu do témat intersekcionality a dominance jsme si také zkusili zahrát tzv. bingo privilegií a přemýšleli nad souvisejícími hodnotami a dalšími metodami, které se s těmito pojmy pojí.


A napůl v žertu jsme se následně bavili na téma aktivismus a jen sami pro sebe si zkusili navrhnout několik agitačních plakátů, které mohou podpořit vše to, o čem jsme se v průběhu celého školení bavili. Bylo to veselé zakončení náročného týdne plného hloubání, ale také radosti.



Projekt se uskutečnil za finanční podpory programu Erasmus+.



bottom of page