top of page

Na hranice obce



Na Haiti se drží status quo. Počasí mě každý den jen těší. A snažím se si nechávat čas na sebe i na ostatní (alespoň online).


Haiti

Na Haiti jsou v patové situaci, protože oba prezidenti jsou ve funkci dle mezery v zákoně legitimně. Tamní vláda chce vyhlásit veřejné referendum, aby zjistili, komu veřejnost důvěřuje více. Ale kvůli finančním požadavkům na tento krok se neuskuteční dříve než v polovině června. Velká města jsou tedy stále v nejistotě pod vlnou veřejných nepokojů, a například naše škola v Gonaïves je kvůli tomuto již třetí týden zavřená. Snad se vše brzy uklidní.


Novinářský inkubátor

V rámci Novinářského inkubátoru jsme si měli tento týden rozmyslet, jaké bude hlavní téma našeho tříměsíčního psavého snažení, a také jsme absolvovali online přednášku Tomáše Nidra, který nás provedl životem v redakci i tím, jak se mu jako novináři na volné noze žije v Peru. Bylo to zajímavé a poučné. V pátek jsem pak ještě měli možnost se na dobrovolné bázi zúčastnit přednášky o investigativní novinařině na Slovensku, která byla velmi zajímavá, ale také pro mě velmi zahlcující, jelikož se v situaci u našich sousedů obecně moc nevyznám.


Seberozvoj

V pondělí jsem se zúčastnila online setkání Sebeláskový workshop, který byl zaměřený na hodinové zastavení se, a vyzkoušení si některých meditativních technik a metod na sebepřijetí. Cítila jsem se potom velmi heboučká a měkoučká a bylo to moc fajn. Děkuji kruhu žen, který se jej zúčastnil se mnou a který vytvořil tak nádhernou sdílející atmosféru.



Tento týden se také konal druhý týden online kurzu Rozmotej své vztahové klubko, které se zaměřovalo na naše vnitřní přesvědčení. Každý totiž máme z dětství naučené vzorce chování, kterými se snažíme kompenzovat naše nedostatky tak, aby je ostatní neodhalili. Často vzniklé i nevědomky. Může mezi ně patřit časté nejsem dost dobrý, nebo to nezvládnu. A vzorcem chování pak může být například vyzdvihování vlastních úspěchů nebo sabotování plánů, aniž by je člověk sám zkusil. Je teď potřeba, si tyto vzorce uvědomit, snažit se najít příčinu, proč je v sobě mám takto nastaveny, a jejich důsledky. A v ideálním případě je trošku pozměnit, nasměrovat k pozitivnímu výsledku sama pro sebe. Protože obměnit je o sto osmdesát stupňů by mohlo být příliš extrémní a pro mozek neuvěřitelné.


Táborová porada

Už několik týdnů začínáme se skautským oddílem plánovat tábor. Máme termín, místo a nyní nově i téma. Prozrazovat jej zde nebudu, ale řeknu vám, že mě osobně se velmi líbí. Nyní nás tedy čekalo si rozvrhnout program zhruba mezi členky vedení a pobavit se o všem dalším kolem (noční hlídky, bobříky, skautské sliby, večerníčky, noční hry, pohybové a rozvojové aktivity mimo tematické etapy aj.). A i přes to, že by se řeklo, že tábor je každý rok pořád stejný, tak je na něm i přes to mnoho práce. Jednak se každý rok mění téma, ale hlavně se mění děti, jeho účastníci, pro které je program určen a kterým jej vždy přizpůsobujeme.


Na hranice obce

Protože vláda změnila možnost volného pohybu osob pouze na území obce, vyrazila jsem za sluníčkem na jeho nejzazší hranici, Městské skály. Tento týden byl totiž významně prozářený sluníčkem, a tak nešlo sedět doma. Navíc, když v lese, na rozdíl od zástavby, nemusí mít člověk na sobě respirátor. A to je velmi příjemné. Plus já stále věřím, že příroda má moc uzdravovat, a že strávit pár chvil jen sám se sebou má kouzelnou moc. Pokud můžete, choďte ven, hýbejte se a dělejte vše, co je Vás baví. To je ta pravá podstata života.



bottom of page