top of page

Touzapo, duben 2024, chata Kyczera


Jako každý jiný druhý pátek v měsíci jsme i v dubnu vyrazili s Touzapem (zkratka programu Toulání za poznáním Svobodné školy Erazim) na společnou školní výpravu. A tentokrát nás čekala skutečná lahůdka, protože jsme se vydali na chatu Kyczera v Těšínských Beskydech, která je bez elektřiny.


Už jen dojít tam dalo některým zabrat, protože bylo potřeba jít čtyři kilometry do kopce s batohem plným věcí na týdenní výpravu. Sice jen osobních věcí, protože jídlo se vezlo autem, ale i to některý stačilo. Hlavně těm, kteří si vzali ještě několik tašek do rukou a mikinu na sebe. Udělalo se totiž během dne takové teplo, že byli všichni nahoře vděční, že mohou batoh odložit.


Chata je krásná, rouběná a o výhledu na protilehlé kopce nemůže být ani pochyb. Každý si tedy zabral vlastní postel a již bylo potřeba štípat dřevo na uvaření večeře nebo se jít osvěžit do bazénu. Ani pozdnější hodina tomu nezabránila.



Druhý den se nesl v duchu úvodní etapy soutěžní hry Survival, která se prolínala celým týdnem. V rámci ní měly členové dvou kmenů za úkol plnit nejrůznější úkoly a získat tak titul vítěze. A hned první den se konaly dvě disciplíny. První byla štafeta pro celé družstvo s navlékáním jehly jako zpestřením při předání štafety. Druhým úkolem pak bylo přepálení provázku ve výšce jednoho metru za pomoci křesadla. Kromě toho ale vyzbyl v sobotu čas i na opalování, společenské hry, sekání dřeva a společné vaření.


V neděli jsme vyrazili školním autobusem do Polska, na tzv. polské Maledivy. Nepříjemností se však staly polské dálnice, které nám komplikovaly život svou přespříliš složitou registací vozidla těžšího 3,5 tuny. A proto jsem se jim museli vyhnout a ze dvouhodinové rychlé cesty se tak stala trasa téměř čtyřhodinová. Nicméně jsem to my i řidič Kamil zdárně zdáli a užili si procházku a pohlídku výbalého zatopeného lomu Park Gródek. Chodníčky ve vodě nás zlákaly tolik, že nám nevadilo ani to, jak je voda studená. Cesta zpátky nakonec utíkala díky menšímu provozu rychleji, ale byla jsem rychleji, když mě autobus vykládal na nádraží v Českém Těšíně, abych se dostala ještě ten den domů.



留言


bottom of page