top of page

Udržitelné synergie (Sustainable Synergies), Sv. Martin


Výměna mládeže s názvem Sustainable Synergies: Fostering Cilmate Awarness and Cultural Diversity proběhla na ostrově Sint Maarten mezi 22. lednem a 1. únorem 2024. Svedla dohromady zástupce šesti států (Německo, Španelsko, Rumunsko, Nizozemí, Česká republika a Sint Maarten) k podpoře jejich lepšího porozumění a zvýšení povědomí o dopadech změny klimatu mezi mladými lidmi.

 

O projektu


Projekt Sustainable Synergies se zaměřil na řešení několika naléhavých problémů, zejména na důsledky změny klimatu v karibské oblasti, se zvláštním zaměřením na Svatý Martin, a na potřebu podpory kulturní rozmanitosti a porozumění mezi zúčastněnými zeměmi. Tím, že projekt spojil mladé lidi z různých prostředí, aby se zapojili do opatření v oblasti klimatu a podpořili mezikulturní vztahy, umožnil tak mladým lidem se stát hybateli změn ve svých komunitách.

 

  • Porozumět

Zlepšení porozumění účastníků klimatickým změnám, jejich dopadům a významu udržitelných postupů při řešení této globální výzvy.

  • Podpořit

Povzbuzování mladých lidí, aby si osvojili udržitelnější chování v každodenním životě, šli příkladem a inspirovali ostatní, aby je následovali.

  • Učit se s místními obyvateli

Poskytování příležitostí účastníkům, aby se od odborníků a místních komunit dozvěděli o konkrétních výzvách, kterým v regionu čelí, a o inovativních řešeních, která se v boji proti změně klimatu uplatňují.

  • Interagovat

Zprostředkování smysluplných interakcí a výměn mezi mladými lidmi z různých prostředí, podpora mezikulturního porozumění a podpora smyslu pro globální občanství.

 


O ostrově se zkratkou SXM


Sint Maarten je autonomní zemí v rámci Nizozemského království. Sint Maarten má něco málo přes 37 000 obyvatel a jeho hlavním městem je Philipsburg. Úředními jazyky na Sint Maartenu jsou nizozemština a angličtina a oficiální měnou je antilský gulden. Přesto lze obvykle platit také americkými dolary a na některých místech i eurem. Severní část ostrova se nazývá Saint-Martin a je zámořským územím Francie. Úředním jazykem na Saint-Martin je francouzština a měnou je euro.

 

Karibská oblast, a zejména Svatý Martin, je obzvláště zranitelná vůči nepříznivým dopadům změny klimatu. V roce 2017 způsobil hurikán Irma na ostrově škody v odhadované výši 2,1 miliardy USD (AICESIS, 2018). Nizozemsko zřídilo na obnovu Svatého Martina svěřenecký fond ve výši 550 milionů USD na období 7 let. Obecně však přetrvává nedostatečné povědomí a pochopení této problematiky, zejména mezi mladými lidmi. Cílem tohoto projektu je tuto mezeru ve znalostech odstranit a vybavit mladé lidi nástroji a informacemi potřebnými k tomu, aby mohli podniknout smysluplné kroky ve svých místních komunitách.

 

Podle údajů AICESIS (2018) je Svatý Martin na prvním místě v Karibiku, co se týče emisí oxidu uhličitého, s 20 tunami na osobu. Omezená fyzická rozloha ostrova Svatý Martin znamená, že ostrov nemusí být schopen se fyzicky přizpůsobit měnícím se podmínkám způsobeným změnou klimatu (AICESIS, 2018). Vzhledem k tomu, že na malém ostrově Svatý Martin žije více než 120 různých národností, je to ideální místo pro podporu kulturního porozumění a respektu mezi lidmi z různých prostředí.

 


Den za dnem

 

23. ledna 2024

První den se nesl v duchu seznamování a poznávání se navzájem. Kromě několika aktivit na zapamatování jmen jsme si také vyzkoušeli několik hloubkových rozhovorů, abychom lépe pochopili motivace k účasti, a byla nám představena hra Tajný přítel.

 

24. ledna 2024

Druhý den jsme částečně pokračovali v seznamování, proběhla výměna hrnečků z našich zemí a byla představena další hra na pozadí, tentokrát tajný zabiják. Dozveděli jsme se,co jsou to klíčové akce v programu Erasmus+, jaké má certifikát YouthPass kompetence a pracovali v týmech na nejrůznějších sociálních médiích propagujících projekt.


25. ledna 2024

Dopoledne jsme se věnovali tématu kulturní rozmanitosti. Měli jsme se rozdělit do skupinek, z nichž si každá vymyslí svůj název, slogan a pozdrav rukou, vytvoří seznam navštívených zemí za celou skupinu a zkusí odhadnout, jakou ekologickou stopu jejich cestovní mělo, sdílet nejméně sedm zvyků vedoucích k lepšímu udržitelnému životu mají shodné a vyfotit tři fotografie udržitelné akce na místě). Odpoledne se konal výšlap přes nejbližší vrchol na francouzskou stranu ostrova, kde proběhla krátká návštěva města Marigot a pak další část programu ve Frayar's Bay.


26. ledna 2024

Dopoledne nás uvítal profesor Jan van Beek, MEd., CHE a Dr. Gale Rigobert, děkanka univerzity St. Maarten a bývalá ministryně školství, inovací, genderových vztahů a udržitelného rozvoje Svatého Martina. Dozvěděli jsem se tak mnoho informací o ostrově, které bychom jinak těžko získávali. Odpoledne jsme realizovali připravené workshopy o udržitelném životě pro tři třídy poškolního vyučování v našemu komunitním centru. A později se vydali uklidit nedaleký park od odpadků, abychom projevili dobrou vůli mezi spoluobčany a šli jim příkladem. Na večeři nás za všechnu tu námahu čekalo výtečné barbeque.


27. ledna 2024

Tématem dopoledního bloku byla jak návštěva pevnosti Fort Amsterdam, tak natáčení krátkých videí s místními lidmi i turisty o tom, jak pociťují změny klimatu na ostrově. Odpoledne jsme se vydali do národního parku k místní zajímavosti, oblouku Davidova díra, kde se propadla podmořská jeskyně a vytvořila zajímavý skalní útvar. Západ slunce jsme sledovali v městečku Grand Case.


28. ledna 2024

Den poznávání místní kultury a zvyklostí na vlastní káži, kdy jsme se ve skupinkách vydali na sever ostrova, do džungle pozorovat opice a papoušky, na ostrov St. Barthélemy nebo i jinak – jak kdo chtěl.


29. ledna 2024

Přírodní chráněná oblast kolem ostrova Pinel byla naším cílem. Pozorovali jsme zde suchozemské želvy, neskutečné množství leguánů a užili si i chvíli aktivního odpočinku u plážového volejbalu či ve vlnách. Na večeři jsme měli pochoutku z vařečky účastníků s italskými kořeny a večer se konala národní prezentace Nizozemských účastníků.


30. ledna 2024

Čištění pláže po velké párty na pláži Mullet nám zabrala celé dopoledne. Ale zvládli jsme se díky ní i dostat na nedalekou Maho pláž, díky které je ostrov St. Marteen tak známý, neb zde hned vedle přestávají letadla. Odpoledne bylo plné nejrůznějších aktivit, od diseminačních akcí na sociálnch sítích, přes upravování a sdílení videí z místními lidmi, po sdílení našich poznatků za celý týden. Našel se také čas na prezentace lokálních realit udržitelných akcí a programů v našich domovských zemích. A také jsme se mohli zamyslet nad evaluací, postupně se rozloučit a v příjemně laděné aktivitě v kruhu uznat všechny ty, od koho jsme se v průběhu týdne něco naučili nebo nového dozvěděli. Večer se konaly národní prezentace účastníků ze Španělska, Německa a St. Maarten.


31. ledna 2024

Ráno jsme vrazili na prohlídku Yellow Sage farm, jediné hydroponické farmy na nizozemské straně ostrova. Kromě jejich desetileté vize jsme se samozřejmě mohli podívat a dozvědět něco o vertikálním zahradnictví stejně tak jako například ochutnat wasabi rukolu z jejich produkce. Odpoledne následoval individuální čas na uzavření celého zážitku a rozlučkový večer.



Co jsem se dozvěděla?

 

Téměř každý na ostrově má auto. Používání kola zde není příliš zvykem, protože lidé se po jízdě musí kvůli vysokým teplotám a vlhkosti osprchovat. Navíc zde chybí infrastruktura pro cyklistiku.

 

Mnoho lidí žije ve špatných podmínkách, protože jim hurikán Irma vzal domy. Obnoveno je pouze letiště v ceně 2 miliard USD. Navíc někteří bohatší obyvatelé nebo lidé pracující v cestovním ruchu si staví domy (nebo domy k pronájmu) s velkými okny, které hurikán nepřežijí, přestože existují znalosti z minulosti, jak stavět domy, které to zvládnou.

 

Téměř vše se dováží, zejména potraviny, z USA, což je velmi drahé. Mnoho místních lidí chodí nakupovat do čínských obchodů, které jsou mnohem levnější. Vytváří to závislost na čínské ekonomice?

 

Na ostrově se příliš netřídí odpad, pouze kovy, které se vozí na pevninu, kde se snadno zpracovávají. Navíc od té doby, co na ostrově zanechávají odpadky výletní lodě, začíná to být docela problém.

 

Profesoři se někdy snaží získat stipendium pro některé své studenty, aby nepřestali chodit do školy. Poplatek za semestr činí 1 500 USD na osobu. Na druhou stranu je tu ale zvykem dávat spropitné téměř každému. Někteří chlapci, kteří v obchodech balí zboží do papírových pytlů, si takto mohou snadno vydělat i 80 USD za hodinu.

 



Výměna mládeže byla spolufinancována Nizozemskou národní agenturou v programu Erasmus+.

 


bottom of page